Recept na Perníčky
Suroviny:
Těsto:
400g hladké mouky
140g cukru moučka
50g másla
2 vejce
2 lžíce tekutého medu
1 lžička jedlé sody
1 lžička perníkového koření
1 žloutek na potření
bílková poleva na ozdobení
POSTUP PŘÍPRAVY:
1.Smícháme všechny suché přísady v misce, přidáme ostatní ingredience a ručně zpracujeme na měkké těsto.
2.Hotové těsto je měkké a poddajné, asi jako pružná plastelína. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme přes noc odležet v lednici.
3.Troubu předehřejeme na 160 °C a plechy na pečení (budou potřeba nejméně dva) vyložíme pečícím papírem. V malé misce vidličkou rozmícháme žloutek s jednou lžící vody. Odleželé těsto vyválíme na pomoučněném vále na sílu přibližně 0,5 cm, vykrájíme tvary a narovnáme je na plech.
4.Pečeme 8––10 minut a ihned po vytažení potíráme horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Necháme je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobíme polev